Festival HAH je zameraný na humor a satiru, hlavným poslaním však je prezentácia regionálnych a málo známych intepretov či skupiny. Skratka HAH – hraný amatérsky humor znamená, že počas vystúpení sa nudiť nebudete. Festival z verejných zdrojovm podporil Fond na podporu umenia. Počas troch dní od 28.  do 30. júla diváci videli 7 vystúpení.

Fotogaléria

V piatok vo Vieske otváral festival Juraj Nedorost z Modrého Kameňa, ktorý svojími interpretáciami nadchol publikum. Gitarista z Banskej Bystrice Juraj Havlík, ktorý hrá málo zmámym štýlom – brazílskou bossa novou – naplnil sálu podmanivou atmosférou. Westernová show v podaní Túlavých vlkov priniesla množstvo napätia a dobrej zábavy. Katy, Brain, Maverik a Stopár na záver predviedli bravúrnu svetelnú show. Na záver večera vystúpil autor humornej experimentálnej hudby – Samčo “Brat dážďoviek” s programom Príbehy zo života vo vlastnom svete. Jeho skladby a predstavenia zavŕšili bohatý program piatkového večera.

Sobotný deň patrí tradične amatérskym filmárom. Už v doobedňajších hodinách na kúpalisku Kupko v Dolnej Strehovej začali pracovať na spoločných amatérskych filmoch. Lektorský dohľad zabezpečil pedagóg a dlhoročný filmár Roman Varga. Už tradične sa na festivale HAH zhotoví amatérsky film, ktorý je nasledujúci rok v súťaži. Tento rok súťažil film “Rapovanie” a na budúci rok sa tak môžme tešiť na novinku z tohto roku.

Večer je vyhradený súťaži amatérskych filmov, kde o víťazoch Zlatej, Striebornej a Bronzovej rúry rozhodujú svojím hlasom diváci. Premieta sa pod holým nebom v areáli kúpaliska a návštevníci majú možnosť využiť  ponuku večerného kúpania v termálnej vode. Program otvoril Juraj Hellebrandt, propagátor kozmického etna. Svojími nástrojmi vytvoril príjemnú atmosféru k nástupu indiánskeho náčelníka so svojími súkmeňovcami z filmového klubu Urtica zo Žihľavy. Tradičným otváracím ceremoniálom býva vyfajčenie “fajky mieru” medzi účastníkmi a hosťami, čím sa spečatí priateľstvo medzi slovenskými a českými filmármi. Nasledovala súťažná prehliadka amatérskych filmov. Na termálnom kúpalisku sa na premietanie prišlo pozrieť približne 200 divákov. Tento rok bolo prihlásených rekordných 45 filmov, z ktorých sa do súťaže dostalo 30 filmov. Okrem hraných mohli diváci vidieť aj štyri animované filmy, 8 filmov bolo od českých autorov. Najkratší film mal len 18 sekúnd, najdlhší 7 minút. Počas sčitovania hlasov divákov zabával Juraj Hellebrandt. Okrem tradičných cien boli udelené aj: Cena starostu filmu V sauně od Petra Chmela z Kroměříže, Cena Urtica filmu pre Ladislava Biznára z Bratislavy za film Vtedy na Devíne. V ankete diváka bolo odovzdaných celkovo 105 hlasovacích lístkov, na základe ktorých sa rozhodlo, že Bronzovú rúru s počtom hlasov 33 získal Emil Chlebničan z Kriváňa za film Starostlivá manželka, Striebornú rúru s počtom hlasov 35 Ivan Vredík a Pišta Plevo z Urtica filmu zo Žihľavy za film Akty X. Celkovým víťazom sa stali a Zlatú rúru s počtom hlasov 65 získali Stone Cock Cinema z Pezinka za film TomTom.

Hlavným organizátorom festivalu bolo Hontiansko-ipeľské osvetové stredisko, filmový klub Urtica zo Žihľavy obce Dolná Strehová, Vieska a Pôtor. Festival sa uskutočnil aj vďaka podpore od miestnych sponzorov. Festival z verejných zdrojovm podporil Fond na podporu umenia.