Silná základňa amatérskeho filmu v našom okrese sa prejavila na súťaži Cineama Veľký Krtíš. Regionálna prehliadka predstavila v sobotu 11. marca 36 filmov z okresov Zvolen, Krupina, Detva a Veľký Krtíš. Medzi nimi bolo 13 filmov od autorov z nášho okresu.

Fotogaléria

V skupine A – autori do 16 rokov sa predstavili účastníci workshopu “Rozhýb to!” z Koprovnice, skupinu B – autori od 17 do 21 rokov zastupoval Dominik György a vskupine C – autori nad 21 rokov diváci mohli vidieť okrem tradičného Urtica filmu aj snímky od Roba Tótha, Jaroslava Hanka či účastníkov festivalu HAH Dolná Strehová. Do porotcovských kresiel si zasadli kameramani Štefan Kamenský z B. Bystrice, Adam Duša z Bratislavy a metodička Renáta Adamová z Lučenca. Rozhodovali o postupe na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Žiari nad Hronom 25. marca. Podujatie organizované Hontiansko-ipeľským osvetovým strediskom otvorila riaditeľka Mgr. Ivana Lešková. Priestory poskytla Hontiansko-novohradská knižnica.

Hodnotiaci seminár na záver privítali prítomní autori ako výbornú spätnú väzbu a usmernenia do ďalšej tvorby. Porota konštatovala narastajúcu kvalitu filmov a tvorivé napredovanie autorov. Výber postupujúcich filmov preto nebol ľahký. Do krajského kola za náš okres postupujú:

Dominik György s filmom Lenivosť, Robo Tóth s reportážou Divadlo bez groša a Štefan Kvietik a autori u Urtica filmu s filmami Akty X a Revenant 2. Tieto dva filmy si môžu diváci pozrieť aj na festivale HAH v Dolnej Strehovej, ktorý sa tento rok uskutoční 29. júla. Vecné ceny do súťaže venovalo Štúdio RTVS Banská Bystrica a mesto Banská Bystrica.