Letný filmový festival HAH je symbolom dobrej nálady a srandy. Tento rok zorganizovalo Hontiansko-ipeľské osvetové stredisko vo Veľkom Krtíši v spolupráci s filmovým klubom Urtica zo Žihľavy už 25. ročník tohto podujatia. Program býva tradične bohatý.

Výsledky HAH 2015

Už v piatok 24. júla zahájil podujatie svojím výstrelom Braňo Gábor. Takýmto spôsobom festival začína dlhé roky. Okrúhle výročie si organizátori pripomenuli otvorením v kultúrnom dome na Vieske. Práve v týchto miestach festival začínal. Pripomenúť si to mohli pamätníci, ale aj noví účastníci na výstave fotografií a programových plagátov predchádzajúcich ročníkov.

Podujatie zahájila Mgr. Ivana Lešková, riaditeľka HIOS. Práve ona stála pri zrode festivalu, keď ešte niesol názov “Letný festival amatérskych filmov.” Názov “HAH”, teda “hraný amatérsky humor” sa používa od roku 1994. Festival sa zameral na krátke hrané a animované filmy ladené v humornom, satirickom a parodickom tóne. Zároveň sa v tom roku festival stáva súťažným. O udelení Zlatej, Striebornej a Bronzovej rúre rozhodujú svojími hlasmi diváci.

Pozvanie na otvorenie festivalu prijala aj PhDr. Zuzana Školudová, odborná pracovníčka pre film z Národného osvetového centra z Bratislavy. Prišla organizátorom odovzdať Poctu NOC. Okrúhle výročie sa nemohlo zaobísť bez slávnostnej torty. Spoločne ju rozkrájali Mgr. Ivana Lešková a Ing. Ivan Vredík – spolutvorcovia HAHu. Rozkrajovanie neostalo nudné – kúsky torty skončili na tvárach oboch “rodičov” HAHu.

Retrospektívna projekcia s komentárom Mgr. art. Ivana Vredíka rozjasnila spomienky pamätníkom a novým účastníkom pripomenula predošlú éru festivalu. Diváci mali možnosť vidieť víťazné filmy z vybraných ročníkov, rovnako aj filmy, ktoré zanechali dojem, hoci Zlatá rúra im ušla. Bolo v nich vidieť nielen odraz doby, ale aj kvalitatívny posun. Veď prvé víťazné filmy autori natočili ešte na formát Super 8. V tej dobe naň amatéri bežne točili, avšak z dnešného pohľadu je treba zložiť poklonu ich koníčku. Dĺžka jednej kazety bola 4 minúty, stála na dnešný prepočet obrovské peniaze a to ešte stlále nemal autor zaručené, že výsledok bude stáť za to. Kazetu bolo potrebné dať vyvolať – tento proces trval aj niekoľko mesiacov. Následne vyvolaný materiál amatér ručne strihal a lepil. Neprichádzala do úvahy žiadna chyba – odstrihnutý obrázok už nešiel pridať späť. Éru Super 8 vystriedala éra Videa – VHS. To prinieslo nevídané možnosti, lacnejší natáčací materiál, ale aj množstvo komplikácií. Mnoho filmových amatérov nedokázalo na takúto radikálnu zmenu zareagovať a s tvorbou skončili. Celuloidový pás Super 8 totiž laborátoriá prestali vyvolávať. Takisto éru Videa vystriedala aktuálna éra Digitálu. Dnes sú už možnosti priam nekonečné. Pri začiatkoch filmového festivalu HAH mal kameru len ozastný zanietenec. Dnes kamerou disponuje aj najlacnejší telefón a filmovým tvorcom sa stáva každý (kto chce). Možnosti amatérskeho filmu neboli nikdy tak široké ako sú práve dnes. Je to vidieť aj na zúčastnených filmoch. Mnohí filmári natočia svoj film špeciálne na festival HAH.

Neodmysliteľnou súčasťou festivalu je už dlhé roky komická skupina Hotovo z Rimavskej Soboty. Roman Slanina, Marcel Laczko a Michal Novodomský si pripravili kabaretné vystúpenie špeciálne k príležitosti tohto festivalu a nazvali ho “Výročie”. Použili pritom námety, ktoré už na predchádzajúcich ročníkoch predstavili. Prispeli tak k retrospektívnej atmosfére piatkového večera. Roman Slanina, vedúci komickej skupiny hovorí o festivale: “Je to veľké dobrodružstvo, pretože keď sme sa objavili na HAH-u po prvý krát netušili sme čo je to „ HAH „ ! Nevedeli sme si predstaviť, že niekde medzi normálnymi ľuďmi sa pohybujú podozrivé tvorivé indivíduá, ktoré sa prejavujú s kamerou v ruke a ešte sa aj stretávajú a súťažia kto je lepší a vtipnejší.”

Filmový festival predstavuje tvorbu filmárov zo Slovenska a z Čiech. Každoročne sa účastníci stretnú na kúpalisku Aquatermal Kupko v Dolnej Strehovej a vzájomne konfrontujú svoju tvorbu. HAH je však stretnutím tvorivým. Každoročne tak účastníci zhotovia spoločný film, alebo viac filmov, ktoré nasledujúci rok zaradia do súťaže. V roku 2014 spojili natáčanie spoločného filmu Hlupáci s pokusom o nový slovenský rekord. Zapojiť sa mohol každý účastník ako aj rekreant. Zapojilo sa 88 ľudí a vznikol nový rekord “Najviac nehercov v hranom amatérskom filme.” Tento rok sa organizátori a tvorcovia rovnako pokúsili o získanie nového rekordu. Spoločným filmom “Hahovtipy” chceli ustanoviť najrýchlejšie natočený amatérsky film. Komisár Knihy slovenských rekordov Michal Svítok spustil stopky pri prvej klapke. Ambíciou bolo za čo najkratší čas film nielen natočiť, postrihať, ale aj uviesť na festivale. Mala to byť pripomienka na rok 2001, kedy Jaroslav Šika skutočne film “Jaké bude počasí” v jeden deň natočil aj uviedol v súťaži. Filmári sa pustili do natáčania dvoch spoločných filmov: “Hah grimás” a “Překvapení”.

Súťažná projekcia je vrcholom festivalu a prináša najlepšie z prihlásených filmov, ktoré vyberie predvýberová komisia. V súťaži sa predstavilo 21 filmov, z toho 8 autorov z Čiech a tri filmy boli animované. Dvadsiatydruhý film bol spoločný pokus o rekord “Hahovtipy”. Tento rok sa predstavili tradiční autori ako filmový klub Urtica zo Žihľavy s filmom Babička Mary a Vtedy padáš, Ján Kuska z Amafilm Nicolaus s filmom Bussiness po Slovensky, Jaro Ondo z Veľkého Šariša s filmom Jednoročná dovolenka, Katrin Taubingerová s filmom Tancuj!, Miro Ardon z Lukáčoviec s filmom Vine Compilation, Bohumír Novák s filmami Omyl a Pasta a kartáček.

Niektorí autori sa o HAHu vyjarili takto:

Ján Kuska, filmový tvorca z Amafilm Nicolaus: “HAH? to sú predovšetkým vynikajúci ľudia, obetaví organizátori, krásne priateľstvá, dobrá nálada, kopec srandy, dobré filmy a veľa, veľa krásnych zážitkov a spomienok.”

Jaro Ondo, filmový tvorca z Ondofilmu:

“Dary.

Och, ach, hah, tie dary života!

Sú v živote také potešenia, ktoré prijímame s bázňou a nadchnutím. V spoločnosti blízkych duší sa toto  rezonovanie ešte umocňuje.

HAHu, ty´s taká udalosť!”

Petr Lášek, dlhoročný sprostredkovateľ českej kolekcie na HAH:

“Na  filmový festival HAH chodievam veľmi rád. Vždy tu stretnem starých kamarátov a atmosféra na tomto festivale je podmanivá.”

Marcela Plítková, nestorka amatérských filmárov:

Tancuj, tancuj, vykrúcaj, vykrúcaj

pekné filmy nakrúcaj, nakrúcaj!

Keď máš dobrú kameru, kameru

na súťaž ťa vyberú, vyberú.

Indiáno, filmový klub Urtica:

,, Buď svetlo „   – bolo svetlo

,, Buď HAH „  – bol HAH

,, Točte srandu „ – bola sranda

,, Pite ohnivú vodu „  – pije sa                                                                                        stále

,, Česko – slovenskí filmári spojte                                                                                  sa „ – spojili sa/ aj spotili/

Sobotné popoludnie patrí indiánskym hrám, ktoré pripravujú filmári z Urtica filmu Žihľava. Ich tvorba je známa paródiami na westerny. Tento rok však podujatiu počasie neprialo a indiánske hry museli byť presunuté do interiéru. Podľa slov Ivana Vredíka – Indiána – sa tak stalo po prvýkrát za históriu HAHu. Festival je známy svojou projekciou pod holým nebom na kúpalisku. Mnohí využili aj možnosť nočného kúpania. Tento rok dokonca Aquatermal Kupko plánoval sprístupniť nočné kúpanie len počas festivalu HAH. Avšak kvôli nepriazni počasia sa premietanie presunulo do kultúrneho domu v Dolnej Strehovej.

Súťažná projekcia začína tradičnou indiánskou fajkou mieru, ktorú spoločne vyfajčia súťažiaci a hostia festivalu. Tento rok si do spoločného kruhu zasadli Ivan Vredík – náčelník Urtica filmu, Ivana Lešková – HIOS V. Krtíš, Roman Varga – zástupca poroty, Matúš Bystrianský – spoluzakladateľ festivalu, Katrin Taubingerová a Jaroslav Ondo – súťažiaci.

Na súťažnú projekciu prišlo približne 200 divákov a účastníkov čo zaplnilo sálu kultúrneho domu do posledného miesta. Poslední návštevníci si už miesto na sedenie ani nenašli. Diváci sa počas projekcie bavili, nenechali sa vyrušiť ani malou technickou poruchou. Pred vyhlásením výsledkov oznámil Michal Svítok potešujúcu správu: rekord sa podaril! S časom 10 hodín a 30 minút dokázali filmoví amatéri najrýchlejšie natočiť a uviesť na festivale hraný film. Platných hlasovacích lístkov odovzdali 183, z čoho rozhodli o udelení hlavných cien. Bronzovú rúru získal film Babička Mary od Ivana Vredíka a Pištu Plevu – FK Urtica Žihľava. Striebornú rúru si odniesol Milan Jánoš a Igor Dopriák z Ružomberka za film Princezná na prášku a Zlatú rúru získali Štefan Raniak a Matúš Očko z OA kamera tím za film Už len dva metre. Okrem hlavných cien sa na festivale udeľujú aj Cena starostu obce Dolná Strehová – tento rok ju získali Účastníci HAHu 2014 za film Hlupáci, Cena FK Urtica – získali Stone Cock Cinema za film Fetman a Cena Poroty bola pridelená filmu Jednoročná dovolenka od Jaroslava Ondu.

Plno zábavy a srandy zažili všetci, ktorí sa na HAH 2015 prišli pozrieť alebo sa zúčastnili ako autori.

Uskutočnilo sa s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.